Kardeşlerimizin güzel şehri, Bakü-2
Kardeş ülke tanıtımını bu hafta tamamlıyoruz.
Azeriler, Kafkasya bölgesinin en büyük Türk bölümünü oluşturmakta ve Asya ve Kafkasya’daki en okumuş ve en kültürlü Türki topluluğudurlar.
Haydar Aliyev ülkenin unutulmayan önderi. Resimleri, heykelleri, sözleri her köşede karşınıza çıkıyor. Anıt mezarı, Bakü’deki Faxri Xiyabani’de (Devlet Mezarlığı). Önde gelen kişilerin sanat eseri gibi mezarları bulunan Faxri Xiyabani şehrin turistik mekanlarından biri haline gelmiş. Biraz ileride ise Shahidlar Xiyabani (Şehitler Mezarlığı) var. Rusların, Ermenilerin öldürdüğü Azeriler burada gömülü. Granit mezarlara şehitlerin yüzleri işlenmiş. Mezarlığın sonuna kadar yürüdüğünüzde Hazar Denizi ayaklarınızın altında kalıyor. Azerbaycan’da şehit olan Türk askerlerin anıt mezarı ile Türk Diyanet Vakfı’nın yaptırdığı cami de bu noktada. Yolun karşısında ise Azerbaycan Milli Meclisi görülüyor.
Havyarı, halısı ve petrolüyle tanıdığımız Azerbaycan’ın UNESCO tarafından koruma altına alınan eski şehir bölgesi ile Bakü, 3 günde pek kolay bitirilemeyecek turistik özelliklere sahip. Azerbaycan Tarih Müzesi, R. Mustafayev – Devlet İncesanat Müzesi, Şirvanşahlar Sarayı, Devlet Halı ve Tasviri Sanat Müzesi, Azerbaycan Müzik ve Kültür Müzesi, Ateşgah – Surahanı kas, Tarihi Zerdüşt Tapınağı, Tarih Öncesi Gobustan Mağara resimleri – Gobustan
Ve Azeri kardeşlerimizin dedikleri gibi İçeri Şehir ( Eski Bakü ) mutlaka gezilip görülmesi gerekli yerleri.
Eski Bakü ( İçeri Şehir ), etrafı surlar ve kulelerle çevrili dar sokaklarındaki çok güzel evleri, camileri ve kervansarayları ile ilginç bir turistik bölge. Unesco koruması altındaki İçeri Şehir’de Şirvan Şah Sarayı’nı gezilmeli. En eski bölümü 15. yüzyılda yapılmış sarayda divanhane, türbe, hamam ve cami gibi bölümler var. Hazar Denizi manzaralı saraydan günbatımı çok güzel. Aşağı doğru yürüdüğünüzde Qız Qalası’na (Kız Kalesi) varıyorsunuz. Etraf halıcı ve diğer turistik eşya satıcıları ile dolu. Sekiz katlı kalenin duvarları beş metre kalınlığında. M.Ö 500’lerde ateşe tapanların inşa ettiği düşünülüyor.
Bakü’deki Milli Müze, 12. yüzyıl şairi Nizami’nin Müzesi ve Halı Müzesi şehrin en gözdelerinden.
Sovyet döneminde ihmal edilmiş olan Bakü bugün petrolden gelen parayla ışıldıyor. 18 ve 19. yy’dan kalan binalar çok güzel restore ediliyor. Türkiye’ye henüz gelmeyen yabancı markalar çoktan Bakü’ye yerleşmiş. Kentte birçok Türk firmasının temsilciliği de var. Çok sayıda Türkiyeli, Azerbaycan’da yaşıyor. Aşçısı, kuaförü, fırsatlar diyarı diye soluğu burada alıp, dükkan açmış. Türk restoranlarının önemli markaları, örneğin Kitchenette şehrin en moda AVM si içinde yerini almış. İnşaat şirketleri, ülkemizden tanıdığımız ama sonrasında izlerini kaybettiğmiz turizmci dostlarımız Bakü’de, Azerbaycan’ın diğer şehirlerinde çalışıyorlar.Bakü’de her köşeden bir inşaat yükseliyor.Bakü büyüyor ve modernleşiyor.
İpek Yolu’nun en önemli duraklarından biri olan Azerbaycan’a resmi rakamlara göre yılda bir milyon kadar turist geliyor. Ancak hızla gelişmesi ile Azerbaycan’ın yakın gelecekte çok daha cazip ülke olacağına inanıyoruz.
Bakü’yü çok sevdik ve beğendik. Daha iyi tanımak için en kısa zamanda tekrar gideceğiz.
e-mail: [email protected]