Neyi, nereden almalı? dursun bir köşede!
Hani derler ya bir elinde 10 marifet.İşte dostumuz Cem Polatoğlu böyle biri. İTÜ gemi inşaat mezunu ama şimdilerde acentacı, rehber ve gazeteci. İyi derecede; İspanyolca, İtalyanca, İngilizce ve Almanca bilir ve tüm bu dillerden T.C Turizm Bakanlığı kokartlı profesyonel turist rehberidir. Doktor, banka, sigorta, avukat….mağdurlarının dostudur. Biz de kendisini zaten doktor mağduru olunca tanıma fırsatı bulduk yıllar önce. Turizm sektörünü çok iyi tanıdığı için elinden hiç düşürmediği kalemini turizmin sorunlarına kendine özgü üslubuyla yaklaşır, kimi zaman ironiyle, kimi zaman kara mizah ile ama daha çok güldürerek yazar. Ama yazının özünü anlamayanlardan da çok çeker, başı dertten kurtulmaz.
Çok gezen Polatoğlu’nun keyifle okuduğumuz gezi yazılarının dışında, geçenlerde posta kutumuza bir alışveriş rehberi düştü. Bazen bir şey almak isteriz ama nerede bulacağımız bilemeyiz. Polatoğlu böyle bir rehber hazırlamış ve alfabetik olarak yazıp göndermiş. Biz de Polatoğlu’nun hoşgörüsü ile yazısını köşemize alıp saklayın ‘’dursun bir köşede’’ diyoruz.İşte neyi nerede bulursunuz, aramayın burada;
*Altın: Kapalıçarşı merkez, Ayrıca Varakci Sokak çıkışında Çuhacı han’da ki imalatçılara ziynet eşyası yaptırabilirsiniz.
*Antika: Çukurcuma eski hareketini kaybetti mi ? Müzayedeler, Nişantaşı yeni yoğunlaşma alanı. Horhor’da antikacılar pasajı ve Sahaflar çarşısı civarı da bir merkez.
*Av Silahları: Son yıllarda finansal güçlük içinde de olsalar, Üzümlü, Huğlu gibi üretim merkezlerinden İstanbul’a mal geliyor ama asıl merkez Uzunçarşı sokak.
*Ayakkabı: Toptan piyasanın merkezi, Beyazıt anayol ile Kumkapı sahil arasındaki Gedikpaşa semti.Bu semtteki Emin Sinan hamamı sokak ve buradaki Efes çarşısı, Çarşılı han ve diğerleri bu piyasanın merkezi. Ayakkabı yan sanayi ise, yine bu semtteki, Kavaflar han ve Uğur han’da yer almakta.
*Aydınlatma cihazları: Ana merkez, Şişhane yokuşu ve Okçu Musa caddesi.Bu bölgede, Serattar, Menevşe ve Erseven hanlar.
*Aydınlatma cihazı satış merkezleri: E-5 Avcılar kesiminde ve Şirinevler 39 ve de yol üstünde ucuz avize satan merkezler var. Vefa semtinde de üretim atölyeleri bulunuyor.
*Baharat : Baharatın merkezi, Tahtakale Hasırcılar sokak ve civarı. Buralarda ağırlıklı olarak toptan satış yapılıyor.
*Bakliyat: Bu mallarda merkez Rami gıda çarşısı. Paketlenmiş mallar bu piyasadan alınıp atölyelerde paketleniyor.
*Basma, kaput bezi, tülbent, divitin vs: Mahmutpaşa Bezciler sokak merkez.Bu ürünler Öztaş Pasajı’nda satılıyor. Yazmacılar, Çarkcılar sokakta. Ayrıca, Çakmakcılar yokuşundaki, Büyük Yeni Han, Büyük Valide han gibi hanlarda da bu mallar satılıyor.
*Battaniye: Osmaniye Aksu caddesi üzerinde fabrika satış mağazaları var, fakat ucuz ve toptan satış merkezi yine Mahmutpaşa.
*Berber ve Kuaför Malzemeleri: Tahtakale Zaza han, tıraş bıcağı, bigudi, manikür-pedikür takımları, makas vs. merkezi.
*Beyaz Peynir: Büyük üreticiler Rami gıda piyasasında.
*Bijuteri: Merkez Tahtakale Bereket han ve Mısır çarşısı civarında Boncuk han’ın alt katı.
*Bisiklet: Doğu Bank civarı ile, Saraçhane semtindeki Hasim İşcan geçidi bu piyasanın merkezi. Sirkeci daha ziyade profesyonel bisiklet ve yedek parçalar üzerinde gelişmiş.Çocuk bisikletleri geçitte yer alıyor.
*Bit Pazarları: Cumartesi ve Pazar günleri Kadıköy Salıpazarı ve Topkapı pazarı en büyükleri.
*Branda ve Çadır Bezi: Merkez IMÇ Blokları. Ancak bu yerlerin yetersiz kalması ile piyasa Vefa civarına da yayılmış.IMÇ ilk iki blogunda, bu imalat daha ağırlıklı yapılıyor.
*Boru: Bu piyasanın merkezi, Perşembe pazarı. Ancak Perşembe pazarının taşınması ve bu bölgede piyasanın kapatılmaya çalışılması nedeniyle Perpa’da da borucular var. Merter Demirciler sitesi de diğer bir merkez.
*Büro Mobilyası: Karaköy Kemeraltı caddesi bu piyasanın merkezi.Güneşli 39;de de büro mobilyası bulunuyor. Bunların dışında, birçok firma kendi teşhir salonlarında ithal ve imal ürünlerini sergiliyor.
Haftaya devam edeceğiz.